Share
Echo States nyhetsbrev - Det senaste och viktigaste inom AI, Machine Learning, Data Science och Data Engineering
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 
 
 
Nyhetsbrev December 2018
 

Det senaste inom AI/ML, Data Science och Data Engineering

Nu lider året mot sitt slut, så med andra ord hög tid att komma med spådomar om vad som kommer att hända under 2019. Jag ser framför allt två stora trender inför det nya året. Dels kommer vi att gå över från att prata om AI, Machine Learning, Big Data, cloud-strategi, prediktiv analys, Business Intelligence etc. och istället börja prata om Data Science och Data Engineering. Trenden har varit tydlig de senaste åren i Silicon Valley och i våra möten med kunder och nätverk har nu även många här i Sverige fått upp ögonen för vad som krävs för att bli datadrivna på riktigt, inte bara i Powerpoint-format.

Den andra spaningen är att en del av den osunda hypen kring AI håller på att dö ut och ersättas med en mer nykter inställning till teknikens möjligheter. Vi har redan sett att flera kända företag har valt att stänga ner sina chatbot-projekt och det finns nu också en gryende känsla av att vi nog inte kommer att ha helt självkörande bilar på vägarna inom ett par år, och nej, antagligen inte inom 20 år heller. Inom IoT har vi också märkt ett större fokus på AoT, Analytics of Things, det vill säga vad man faktiskt ska göra med datat när det väl samlats in.

Båda trenderna signalerar att vi kommer att återfå fokus på vad som ger nytta, vilket bådar väldigt gott inför nästa år. Ha en riktigt trevlig ledighet så återkommer vi med ett nytt nyhetsbrev i början av nästa år!

/ Josef Falk, VD Echo State AB

 
 

#visualisering: Här är en sammanställning av årets 25 snyggaste visualiseringar av data. Bara för att man är bra på analys, behöver det uppenbarligen inte betyda att man inte är kreativ!

Läs artikeln
 
#deeplearning: Statusrapport för Deep Learning, andra halvan av år 2018. Bra sammanställning för den som inte orkat hänga med; I snitt så publiceras det en ny vetenskaplig artikel om Machine Learning var 20:e(!) minut just nu.

Läs artikeln
 
 
#chatbots: "Sugen på chattbottar? Här är fem strategiska misstag att undvika". Strategimiss nummer 6? Att implementera en chattbot utan att veta varför.

 
#gan: Man kan numer skapa fotorealistiska men helt artificiella ansikten med hjälp av AI. Inte helt uppenbara användningsområden, men väldigt snyggt!

 
 
#teknikförtryck: Kina, med sin speciella definition av ett fritt samhälle, planerar att bötfälla personer som går mot rött i realtid med hjälp av ansiktsigenkänning. Vad kan gå fel...

Läs artikeln
 
#oväntadekonsekvenser: ...en kvinna i Kina blev nyligen bötfälld för att ha gått mot rött eftersom systemet identifierade hennes ansikte i en reklambild på sidan av en buss. Polisen försäkrar dock alla att den buggen nu är fixad.

Läs artikeln
 
 
#aisverige: Tillväxten inom AI och Machine Learning fortsätter kraftigt, men hur väl ligger Sverige till enligt analysinstituten?

Läs artikeln
 
#management: Hur hänger egentligen alla begrepp inom Data Science, Data Engineering, BI etc. ihop? En översiktlig mindmap kanske kan hjälpa till.

 
 
 
#healthcare: Google hävdar att de nu lyckats identifiera bröstcancer från bilddata med 99% precision.

#hype: Christie's sålde nyligen en AI-genererad tavla för 432,000 dollar. Ja, en viss mån av buzz och hype kan eventuellt förekomma just nu...

 
 
#management: Hur gör man för att bäst förstå möjligheterna med AI? Risto Siilasmaa, Nokias styrelseordförande valde att själv koda koden. På släpig engelska förklarar han vad han hittat för affärsnytta med AI. Ett mycket intressant perspektiv!
 
#manvsmachine: Att ett AI kan vinna över människor i turnbaserade brädspel som Go och Schack i all ära, men nu har ett team lyckats skapa en lösning som rår på duktiga spelare i realtidsspelet Dota 2.

Vet du någon som också skulle vilja ha det här nyhetsbrevet?

Det här nyhetsbrevet skickas ut av Echo State AB och innehåller det senaste inom ML/AI, Data Science, Data Engineering och Business Intelligence.  Avsluta prenumerationen

 
Echo State AB
Virkesvägen 12
120 30 Stockholm
Sweden


Email Marketing by ActiveCampaign