Share
Echo States nyhetsbrev - Det senaste och viktigaste inom AI, Machine Learning, Data Science och Data Engineering
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 
 
 
Nyhetsbrev Januari 2019
 

Det senaste inom AI/ML, Data Science och Data Engineering

Månadens spaning: Den fördomsfulla roboten
Det finns ett grundläggande problem inom all Machine Learning som är ständigt återkommande: ingen maskininlärning är någonsin bättre än den data man använder för inlärningen. Det finns tekniker och metoder för att kompensera för detta, men hur gör man när datat i grunden är skevt (eng. skewed)?

Som artikeln om det juridiska systemet längre ner visar, har det snabbt blivit ett problem att de flesta ingenjörer är en relativt homogen massa som har liknande bakgrund, intressen och mycket lite utbildning eller erfarenhet från sociologi, psykologi, etik och liknande områden. Utan att skrämmas för mycket finns det gott om historiska fall när detta lett till fruktansvärda följder, och på nätet går det redan att hitta lustiga exempel där skrattet fastnar i halsen, som racist soap dispenser. Om vi inte gör något åt detta och tar med oss förståelsen kring vad som verkligen utgör bra data och skev data från olika håll, så riskerar vi att skapa ett samhälle där människor kommer att leva kortare och må sämre än de som skapat de tekniska systemen som finns runtomkring oss. Därför tror jag att det är viktigt att alla vi som arbetar med AI, Machine Learning och närliggande områden både tar med oss den insikten och arbetar aktivt med att inkludera människor med olika bakgrunder och förutsättningar i våra organisationer.

/ Josef Falk, VD Echo State AB

 
 

#mechanicalturk2: En rysk robot visar sig inte alls vara superavancerad, utan var istället en skön snubbe i en dräkt. Oops.

Läs artikeln
 
#visualisering: Financial times har gjort en mycket bra och övergripande guide till hur man bäst representerar data med grafer och charts. Rekommenderas!

Titta på guiden
 
 
#selfdrivingcars: Apple sparkar 200 personer och lägger ner sin satsning på självkörande bilar. Vår spådom är att fler aktörer att göra detsamma de kommande 1-2 åren.

 
#cheatsheets: Här är en sammanställning av mååånga olika Cheat Cheats ("fuskblad") för Machine Learning, Data Engineering och analys. Bästa sättet att lära sig allting om AI på en kvart?

 
 
#selfdrivingcars: Folk har börjat sabotera och preja de självkörande bilarna som Waymo/Google har på vägarna i Arizona.

Läs artikeln
 
#aisverige: Det svenska AI-bolaget Peltarion tar in ytterligare 182 miljoner från EQT, FAM och Euclidian Capital.

Läs artikeln
 
 
#healthcare: Nu har forskare lyckats identifiera Alzheimer 6 år före dess utbrott med hjälp av bildigenkänning applicerat på bilder av hjärnan.

Läs artikeln
 
#machinevsmachine: DeepMinds plattform AlphaZero klarar nu att klå inte bara alla människor, utan även de bästa specialiserade datorspelarna i Schack, Shogi och Go med några timmar eller dagars träning. Sjukt imponerande.

 
 
 
#hype: DARPA vill använda AI för att förutspå kaoset som uppträder ute i världen. Ja, men lycka till med det.

#unexpectedai: När Google tränade upp sin AI-lösning för att konvertera satellitbilder till kartor och tillbaka så gömde den helt sonika undan satellitfotografiet i kartan. Det var nog inte riktigt så de hade tänkt att det skulle fungera...

 
 
#society: När Machine Learning-metoder används för att förutspå vilka som kommer att bli återfallsförbrytare så fortsätter de bara att driva på ojämlikheten i samhället - träningsdatat består nämligen oftast av historisk, ojämlik, data.
 
#aiadoption: Av de 3000 företag som Gartner frågat globalt har nu 37% implementerat AI-lösningar. För fyra år sedan svarade 10% av företagen samma sak.

Vet du någon som också skulle vilja ha det här nyhetsbrevet?

Det här nyhetsbrevet skickas ut av Echo State AB och innehåller det senaste inom ML/AI, Data Science, Data Engineering och Business Intelligence.  Avsluta prenumerationen

 
Echo State AB
Virkesvägen 12
120 30 Stockholm
Sweden


Email Marketing by ActiveCampaign