Share
Preview
Echo States nyhetsbrev - Det senaste och viktigaste inom AI, Machine Learning, Data Science och Data Engineering
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 
Nyhetsbrev Oktober 2019
 
 

Det senaste inom AI/ML, Data Science och Data Engineering

Vet du någon som också skulle vilja ha det här nyhetsbrevet?

Hur rädd ska man vara för deepfakes?

Som vi skrev om i ett tidigare nyhetsbrev finns det nu bland annat AI-teknik som är så bra att man kan skapa relativt trovärdig video från en enda stillbild. Det går också att fejka ett helt snack av Mark Zuckerberg som är helt hitte-på. Det finns även en AI-implementation som skriver fejknyheter som är svåra att särskilja från riktiga nyheter. En vanlig fråga vi fått den senaste tiden är om vi alltså, från och med nu, bör vara rädda för att information inte kommer att gå att lita på längre?

Kort svar: Nej, inte mer än vanligt.

Längre svar: Att hantera äkthet i källor är något som har behövts så länge som medium så som skrift, bilder och ljud har funnits och är en viktig del i alla journalisters arbete. Historien är full av exempel på hur manipulation har använts för att tillskriva andra saker som de inte har författat, fotografier som har retuscherats och uttalanden som har fejkats. Själva ordet källkritik har flera hundra år på nacken och det är i grunden fortfarande dess principer som gäller oavsett vilket medium som används. Deepfakes är (förutom en tekniskt riktigt cool grej!) en logisk utveckling i samma riktning. Kanske har alla medier en smekmånadsfas där de går att lita på - tills någon kommer på hur man kan förfalska deras innehåll?


/ Josef Falk, VD Echo State AB

 
 

#digitaldivide: Afrika her en bubblande AI-scen som det pratas mycket lite om i andra delar av världen. Men utvecklingen står verkligen inte stilla där heller; det är ett globalt race som pågår!

Läs hos medium.com
 
#deepfakes: Är så kallade deepfakes egentligen ett problem? Har inte medier i alla tider varit tvungna att hantera falska källor?

Läs hos theverge.com
 
 
#visualization: Google köper visualiseringsverktyget Looker för 2,6 miljarder dollar.

 
#visualization: Salesforce köper visualiseringsverktyget Tableau för 15,7 miljarder dollar.

 
 
#chinaai: En man i Kina kliade sig i ansiktet och fick böter eftersom Kinas totalitära igenkänningssystem trodde att han pratade i telefon.

Läs hos bbc.com
 
#chinaai: Ett kinesiskt startup har utvecklat teknik så att man numer kan identifiera inte bara människor, utan även hundar (via deras nos).

Läs hos theverge.com
 
 
#funding: Brittiska nationella sjukvårdsorganisationen NHS satsar 250 miljoner pund på att utveckla AI inom healthcare.

Läs hos ft.com
 
#funding: Den amerikanska federala budgeten öronmärker nära 1 miljard dollar för AI-utveckling. "Inte alls tillräckligt", säger flera ledare i USA:s näringsliv.

 
 
 
#aiart: Den turkiske konstnären Refik Anadol ställde ut AI-genererad konst på fotografiska nu i sommar.

#aivsai: Adobe har tillsammans med ett team hos Berkeley utvecklat en AI-modell för att detektera fotografier som ändrats av andra AI-modeller.

 
 
#facialrecognition: Bästa sättet att bli osynlig för ansiktsigenkänningsalgoritmer? Sminka dig som en juggalo.

 
#humanvsai: En AI-pokerbot kan nu utan problem slå riktiga pokerproffs vid ett 6-mannabord.

 
 
#humanvsai: Ett företag har börjat sälja tröjor som lurar kamerorna i amerikanska biltullar. Vem blir först i Sverige att trycka upp en svensk variant och springa fram och tillbaka på Liljeholmsbron?
 
#greenai: Forskare har räknat ut att träningen av Machine Learning-modeller släpper ut stora mängder koldioxid, även i jämförelse med flyg- och bilresor.

 
Vet du någon som också skulle vilja ha det här nyhetsbrevet?

Det här nyhetsbrevet skickas ut av Echo State AB och innehåller det senaste inom Artificiell Intelligens, Machine Learning, Data Science, Data Engineering och Business Intelligence.  Avsluta prenumerationen

 
Echo State AB
Kungsgatan 10
11143 Stockholm
Sweden


Email Marketing by ActiveCampaign